start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Restauracja ZAPIECEK i Motel "Złota Kaczka"
Franciszek i Ewa Wączek

Mirowszczyzna 61, 46-325 Rudniki

tel. (+48) 34 350 62 05, kom. (+48) 600 438 175

email: zlota_kaczka@op.pl

strona internetowa: www.zlotakaczka.eu 

 

 

100 miejsc noclegowych, kilka sal restauracyjnych - największa sala bankietowa 180 osób.

 

Restauracja-motel Złota Kaczka, położony jest w miejscowości Mirowszczyzna, w gminie Rudniki. Powstał w 2006 r. Oferuje swoim gościom usługi noclegowe jak i gastronomiczne. Obiekt posiada kilka sal restauracyjnych: małą, barową, rycerską i nową. Największą z nich jest jednak klimatyzowana sala bankietowa dla 180 osób. W budynku mieści się również hotel, który oferuje nocleg dla około 100 osób. Goście mogą

nacieszyć się przyrodą w pięknie urządzonym ogrodzie i na tarasie. Dla dzieci przygotowano plac zabaw. W "Złotej Kaczce" można zorganizować różnego rodzaju imprezy okolicznościowe: wesela, chrzciny, 18-stki, imprezy integracyjne oraz szkolenia dla firm. Szef kuchni serwuje smaczne potrawy, atrakcje kulinarne, a także możliwość indywidualnego doboru menu. Obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskie, otrzymał również II miejsce w konkursie eko agroturystycznym „Zielone Lato 2010” w kategorii najlepszy ośrodek, zajazd, pensjonat, i restauracja świadcząca usługi turystyczne. Właściciele zostali również nagrodzenia Perłą Powiatu Oleskiego w kategorii Menedżer Roku.

 

Ceny:

nocleg - 70zł/17/doba
 

            

 

          

 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"


 

Kaczka faszerowana na konfiturze z suszonych owoców

 

Składniki na kaczkę:
• 2 kaczki
• 100 g kaszy gryczanej
• 300 g kaszy jęczmiennej
• 90 g wątróbki drobiowej
• 80 g serc z kurczaka
• 80 g żołądków z kurczaka
• 40 g borowików • 2 jajka
• 30 ml śmietany 30%
• sól, pieprz, majeranek (do smaku)

• mleko


na konfiturę:
• 60 g masła • 20 g miodu
• 50 g suszonych jabłek
• 50 g śliwek kalifornijskich
• 50 g suszonych moreli
• 30 g żurawiny
• 150 ml soku pomarańczowego

 



Kaczki luzujemy (trybujemy) z kości. Jedną kaczkę mielimy na średnich sitkach do mielenia mięsa. Kaszę gryczaną i jęczmienną gotujemy

w wywarze warzywnym ok. 15-20 minut. Wątróbkę, serca i żołądki przed gotowaniem moczymy w mleku 6 godzin. Po wymoczeniu dokładnie
odsączamy i podobnie jak kaszę gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości. Po ugotowaniu wszystkie podroby drobno kroimy i mieszamy

z kaszą oraz pozostałymi składnikami (ze zmieloną kaczką, borowikami, jajkami, śmietaną, przyprawami). Tak przygotowanym farszem nadziewamy drugą kaczkę. Całość spinamy wykałaczkami i wiążemy dratwą. Przed pieczeniem kaczkę smarujemy glazurą przygotowaną z miodu,
czosnku, majeranku i soku pomarańczowego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy 1,5 godziny (do uzyskania złocistej skórki).

 

Przygotowanie konfitury
Wszystkie owoce suszone przesmażamy na maśle, tak aby jabłka nabrały złotego koloru, dodajemy miód i podlewamy sokiem pomarańczowym. Całość gotujemy ok. 5 minut, aby owoce zmiękły a sos się zredukował. Tak przygotowanym sosem polewamy kaczkę przed podaniem. Mleko użyte do moczenia podrobów sprawia, że stają się one kruche. Miód użyty do glazury nadaje kaczce złocistego koloru, natomiast miód dodany do owoców zagęszcza sos oraz dodaje mu słodyczy. Kaczkę najlepiej podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z rozmarynem

i czosnkiem oraz z buraczkami zasmażanymi ze śmietaną i chrzanem.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna